fbpx

“Wist je dat Selfie verkozen is door de dikke van Dale tot het nieuwe woord van 2013?” vraagt mijn schoonvader tijdens het kerstdiner. Eigenlijk verbaast me dat niks aangezien het een ware trend is op Social media. Dat de meningen over deze #Selfies enorm verdeeld zijn bleek duidelijk tijdens de rest van de maaltijd.

Bart Willem heeft er een duidelijke mening over, mensen die elke dag een nieuwe #Selfie plaatsen, dat moet toch een schreeuw om aandacht zijn? Tja.. ik kan niet ontkennen dat ik zelf geregeld een #Selfie plaats op mijn Social Media maar of dat nou een schreeuw om aandacht is daar ben ik het niet mee eens. Zeker nu ik zwanger ben update ik mijn “social friends” geregeld met de omvang van mijn groter wordende buik. Daarnaast vind ik het leuk om ook de #Selfies van anderen in mijn “vriendenlijst” te bekijken. Ik denk dat het woord “vriendenlijst” overigens onjuist gekozen is door Facebook, anders zouden we met z’n allen niet meer aan werken toekomen als we daadwerkelijk zoveel “friends” hadden. Maar enfin, in deze “vriendenlijst” zitten veelal gewoon bekenden die ik al jaren niet meer live zie maar waar ik het wel heel leuk van vind om hun leven nog te volgen. Door middel van #Selfies profileren ook zij zich op hun Social media.

Maar hoe reëel zijn deze #Selfies eigenlijk? Het aantal nieuwe fotobewerkingsprogramma’s zijn niet aan te slepen en op bijna iedere smartphone is er tegenwoordig wel één aanwezig. Achter mijn oren krabbend moet ik toch ook angstvallig en eerlijkheidshalve toegeven dat ik ook niet zomaar de eerst gemaakte #Selfie plaats op Facebook. Nee voorafgaand maak ik over het algemeen minstens een stuk of 20 foto’s, dan kijk ik met een zeer kritisch oog waar ik het voordeligst op sta en check dan op punten als: haar, make-up, wel of geen dikke kont, en zie je mijn steeds meer aanwezige voorhoofdrimpel niet te erg? Tja, en als alles enigszins door mijn zeer kritische oog is goedgekeurd dan mag een foto online. Een fotobewerkingsprogramma gebruik ik dan weer niet, zeker niet omdat ik anti ben hoor, simpelweg omdat ik er niet handig mee ben. Als ik het wel nodig heb dan schakel ik de hulp in van mijn zeer bedreven collega’s die van een regenachtige foto nog een zonnige plaat kunnen toveren.

Overigens zijn dat ook ware helden in het maken van #Selfies en kom je ook hen geregeld online tegen met updates van hun latest outfits, kapsels etc.. Aandacht? Nee hoor, uiterlijk is ons beroep, wij houden van alles wat er mee te maken heeft en vinden het heerlijk om mee bezig te zijn. We complimenteren elkaar met de goede kledingkeuzes en mooi gestylde kapsels, ik weet zeker dat zij met evenveel zorg als ik hun #Selfie online hebben geplaatst dus het is een soort kroon op hun werk. Een compliment is dus wel op zijn plaats. Ik heb dus duidelijk een andere mening over de #Selfies dan manlief. Misschien omdat mannen hier totaal niet mee bezig zijn? Die plaatsen 1 keer een profielfoto online die vervolgens jaren mee kan en of iemand die nou wel of niet liked? They don’t care!

Mijn schoonvader doet ondertussen flink zijn best op zijn zogenaamde #Selfie en tuit zijn lippen tot een ware duckface, ja hij is helemaal bij hoor, en eerlijk waar hij is er getraind in en weet de humor er weer volop in te brengen. Niet veel later krijg ik van manlief een foto door geappt van Mona Lisa door de jaren heen.. Ik brul het uit van het lachen en bedenk me ineens dat we vroeger gewoon gingen staan en dan werden er hooguit 1 of 2 foto’s gemaakt, dan hoopte je maar dat je er een beetje leuk op stond maar dat wist je pas weken/maanden later als het rolletje vol was en ontwikkeld. Met een beetje pech hing je dan jaren met je ogen half dicht bij oma aan de muur. Nee spontane foto’s zien we nog maar weinig. We lijken allemaal wel volmaakt en perfect, altijd goed in de make-up en de haartjes gestyld. En oh wee als iemand eens een onvoordelige foto van je op je Social media post, die wordt letterlijk afgebrand…! Na een vloektirade wordt die persoon dan ook vriendelijk verzocht om die foto z.s.m. of-te-wel nu…(!) van zijn/haar Social media te verwijderen, zo’n actie is overigens ook hooguit 1x geoorloofd. De ongeschreven regel onder mijn vriendinnen is dan ook duidelijk, eerst toestemming vragen voor er een foto op Social media geplaatst mag worden!

Als ode aan de #Selfie van 2013 introduceer ik dan ook graag de #naturelSelfie. Ik publiceer bij deze de foto’s die ik normaal gesproken nooooit online zou plaatsen. Je weet wel, die met een #jumboknot op de kop (wat voor mij absoluut een goede 2e zou zijn als het nieuwe woord van 2013) of die zonder make-up in mijn huiskloffie en nog wat andere onaantrekkelijkheden. Veel kijk en lachplezier.. Dit is eens en nooit weer! Straks zie je me weer met een door het kritisch oog goedgekeurde #Selfie online.. We love #Selfies!

XX Roos van Binsbergen