fbpx

The story behind… Hotterdan.nl over Beauty by Roos

Op haar 25e opende eigenaresse Roos van Binsbergen haar eerste hairextension salon. Een mega zet, want op dat moment waren dit soort salons nergens in Nederland te vinden. Inmiddels is Roos alweer zes salons rijker. Eind vorig jaar ging de Rotterdamse vestiging open aan de Goudsesingel. Roos heeft geen moeite om alle ballen in de lucht te houden (“Alles draait om plannen en organiseren!”), straalt zelfverzekerdheid uit en hoopt Maxima ooit nog eens in haar stoel te hebben. Let’s catch up with this brainy glam expert!

Van één naar zes salons
Sinds haar 17e draagt Roos hairextensions omdat ze (naar eigen zeggen) een paar haren op haar hoofd heeft. Ze reed door het hele land op zoek naar een hairextensions expert, maar die bleken schaars te zijn. Het idee begon toen te borrelen om een eigen salon te starten. “Vanaf mijn 21e liep ik met het idee rond om een eigen salon te beginnen, want ik miste echt een dergelijk concept in Nederland. Echter, ik vond mezelf toen nog wel jong. Ik ben toen eerst ervaring gaan opdoen in het bedrijfsleven, onder andere bij een makelaarskantoor”, vertelt Roos. Nadat Roos de kappersopleiding had afgerond (“Ja, dit moest ik doen om een salon te kunnen openen”), is zij op haar 25e vervolgens gestart met haar eerste salon in Hengelo. Ze was jong toen ze begon, al besefte zij dat toen helemaal niet. “Ik was heel gedreven en gepassioneerd. Dat moet ook wel, want vanaf het begin werkte ik keihard. De salon was zeven dagen per week open van 10:00 tot 22:00 uur. Als de zaak dicht ging, moest ik vervolgens nog schoonmaken en de administratie doen.” Al heel snel na de opening van de eerste salon besloot Roos de salon te verbouwen, omdat de ruimte al snel te klein werd. Roos: “Toen de verbouwing net klaar was, was de salon eigenlijk alweer te klein haha!” De klanten kwamen van ver. Regelmatig waren er Duitse of Belgische klanten over de vloer. Hierop besloot Roos een tweede salon te openen op een meer centrale plek: Amersfoort. Vervolgens opende Roos bijna ieder jaar een salon met de Rotterdamse vestiging als laatst tot dusver. “Rotterdam mocht echt niet ontbreken in het rijtje. Het is een belangrijke en mooie stad en we hebben veel Rotterdamse klanten”, aldus Roos.

Haar uit India
Alle kwalitatief mooie extensions komen uit India. Haar behoort tot één van de grootste exportproducten van dit land. “Mensen doneren daar hun haar vanuit hun geloof. Men wil daar rein de tempel. Voordat men de tempel betreedt, wordt het hoofd kaal geschoren. Dit is van zowel mannen, vrouwen als kinderen”, vertelt Roos. Een voordeel is ook dat men in India nauwelijks haarproducten gebruikt waardoor het haar puur is. Als het haar eenmaal is gedoneerd, wordt het ontkleurd, in de juiste kleuren geverfd en uiteindelijk verwerkt tot hair extensions. Roos besteedt veel aandacht aan kwaliteit en techniek. Ze sleepte dan ook terecht een paar jaar geleden de Gold Trophy in de wacht voor beste hair extension salon. Daarnaast is de klant ook veeleisender geworden. Roos:  “Klanten geven (gelukkig) meer geld uit aan kwaliteit. Dit is een fijne en groeiende trend!”

Sharing a bed & business
Beauty by Roos wordt gerund door Roos en haar man. Ze doen dit inmiddels al 8,5 jaar. Ook hebben ze samen kinderen. Hoe is het om samen te werken met je man en daarnaast het gezinsleven onderhouden? Volgens Roos draait alles om balans. “Het is een gezamenlijke passie. Ook helpt het dat we allebei een andere tak binnen het bedrijf doen. We zijn verantwoordelijk voor aparte dingen. ’s Avonds brainstormen we wel weer samen door”, aldus Roos. Het stel heeft de nodige hobbels gehad, maar inmiddels gaat het helemaal lekker en is het volgens Roos een meerwaarde.

Girlboss
Roos krijgt inspiratie van hardwerkende vrouwen die goed om kunnen gaan met kritiek. “Topvrouwen vind ik echt cool! Neem nou Nikki. Zij krijgt continu kritiek, maar ik vind het knap om te zien hoe ze daar mee omgaat”, zegt Roos. En ze heeft gelijk. Vrouwen zijn vaak geneigd om elkaar af te branden. Soms zitten ze te wachten tot dat je een misstap begaat. Zouden vrouwen juist niet wat liever voor elkaar moeten zijn? En elkaar inspireren om die girlboss in je naar boven te halen? Being a girlboss isn’t always easy. Ook dat weet Roos. “Soms maak je de verkeerde keuzes, maar het is de kunst om dat tijdig te repareren en er vervolgens verandering in te brengen. Ook vond ik in het begin het managen van een team niet gemakkelijk. Uiteindelijk groei je daar in, maar het was wel wennen om jezelf los te koppelen van je team en alles met een helikopterblik te bekijken.” Wat wil ze de komende jaren bereiken? “Dan zit ik hopelijk op Curaçao, is mijn bedrijf nog steeds aan het groeien maar hoop ik ook dat ik het iets rustiger aan kan doen”, lacht Roos. Dat klinkt niet slecht! En heeft ze nog tips voor startende ondernemers? “Vertrouw altijd op je gevoel en blijf gefocust op wat je uiteindelijk wil bereiken.”