fbpx

Jackie Magazine over Beauty by Roos

 

TATJANA SIMIC

Van mezelf heb ik heel dun haar en was daar vroeger best onzeker over. Op mijn zeventiende hoorde ik voor het eerst over hairextensions, toen ik zag dat Tatjana Simic ineens van kort naar lang haar ging. Toen ik ze zelf liet plaatsen, merkte ik meteen hoeveel zelfvertrouwen een volle bos haar me gaf. Maar speciaalzaken bestonden nog niet, kappers deden het er gewoon naast. Daar moest een markt voor zijn. Op mijn twintigste schreef ik mijn eerste ondernemingsplan. Het was summier, maar ik wist precies wat ik wilde.

 

RISICO

Ik ben met niets begonnen en durfde financieel risico te nemen. Ik had geld opzij gezet en kon het daar hooguit drie maanden mee uitzingen. Dat zorgde voor een enorme drive. Ik moest wel, er was geen weg meer terug. Na een half jaar liep het al storm. Klanten kwamen vanuit het hele land. En ook vanuit het buitenland, zoals Duitsland, België en zelfs Rusland. We hebben nooit reclame gemaakt, het is via mond-op-mondreclame gegaan. Elke klant brengt vaak ook weer andere klanten mee. Daarnaast zijn we ook heel actief op social media. Maar wij zijn dan ook de enigste kapperszaak die zich volledig stort op hairextensions. En het mooiste is: Ik heb Tatjana inmiddels als klant gehad.

 

BURN-OUT

Ondernemen was een droom van me. Toch wilde ik nooit eigen baas worden, dan krijg je een heel andere rol in het bedrijf. Binnen vijf jaar ben ik gegroeid van één locatie naar vijf en vond het moeilijk om de controle uit handen te geven en te delegeren. Daarom ben ik drie jaar geleden thuis komen te zitten met een burn-out. Overdag stond ik in de zaak en ’s nachts zat ik te zwoegen op de boekhouding. Vanaf toen ben ik beter op mezelf gaan letten. Ik leerde mijn tijd beter indelen en meer uit handen geven. Mijn man doet alles achter de schermen en ik heb een bedrijfsleidster en assistent. Als je groter wilt groeien als bedrijf, moet je concessies doen.’

 

WIE HET LAATST LACHT

Als jonge, vrouwelijke ondernemer werd ik door familie en vrienden niet altijd serieus genomen. Ik weet nog dat mijn accountant mij tijdens ons eerste gesprek vroeg hoeveel omzet ik dacht te gaan draaien. Toen ik hem mijn voornemens voorschotelde, viel hij bijna van zijn stoel af en zei liefkozend dat hij maar niet zijn accountantskosten zou rekenen. Een jaar later had hij daar spijt van, ik had ruimschoots mijn prognose gehaald. Inmiddels kan ik goed leven van mijn werk, maar alle inkomsten worden rechtstreeks in de zaak gestoken. Je moet alles opofferen en vooral veel investeren, anders kun je als bedrijf niet groeien. Als je ergens echt goed in wilt worden, dan kun je niet van negen tot vijf werken. In het begin verloor ik vriendschappen door mijn drukke leven, maar de vrienden die ik overhield zijn wel het meest waardevol.

 

EIGEN LIJN

Ik ben altijd op zoek naar een nieuwe uitdaging en wil overal de beste in zijn. Dat geeft me de drang om tot het uiterste te gaan. In januari zijn we onze eigen extensionlijn Hairloxx begonnen, waarmee we het gat tussen het goedkope en dure segment willen vullen. In het buitenland is er al veel vraag naar. We zijn vier jaar bezig geweest het idee uit te werken en hebben alles tot in de puntjes uitgedacht. In de toekomst willen we minstens tot de top tien beste merken van de wereld horen.’

 

KONINKLIJK STANDJE

Ik heb een heel aantal bekende klanten, waaronder dus Tatjana. En ik moet ook zeggen: Weinig BN’ers hebben géén extensions. Ik zou dolgraag Máxima als klant willen, dat lijkt me echt fantastisch. Ze draagt ook regelmatig haarstukken. Als ze het opgestoken heeft gebruikt ze veel kunsthaar. Wat dat betreft is ze heel baanbrekend als je het vergelijkt met andere royals. Als ze bij mij in de stoel terecht zou komen, zou ik haar graag voller haar willen geven.

 

RUSTMOMENT

Tussen al het harde werken door, ga ik regelmatig even met vakantie. Elke drie maanden ben ik even een weekje weg met man en kind. Het zijn weliswaar korte periodes, maar dit zijn de enige rustmomenten die ik heb en ik kan dan even helemaal opladen. Alhoewel, ik hou alsnog mijn mail en telefoon in de gaten en moet altijd bereikbaar zijn. Wat dat betreft ben ik nog steeds een controlefreak. Ik heb zelfs wel eens een vakantie geannuleerd omdat er daar geen internet was.

 

MIND YOUR OWN

“Vorig jaar hebben we de prijs Extensionist of the Year gewonnen. Dat was de kers  op de taart. Maar ik vind het vooral heel belangrijk dat klanten blij en tevreden de deur uitlopen. Met mijn concurrenten hou ik me niet bezig. Als ik één ding heb geleerd is het wel: bemoei je nergens mee en leg de focus op jezelf. Je moet altijd je eigen koers blijven varen en geloven in je eigen kracht.