Publicatie in NRC Next afgelopen zaterdag
Roos-BartWillem

Publicatie in NRC Next afgelopen zaterdag

Roos van Binsbergen (33) en Bart-Willem van Huizum (38), runnen samen zes hairextensionsalons. „We zeggen wel eens: nu even een uur niet over zaken praten, maar dat lukt dan maar drie minuten.”

Charlotte van ’t Wout – NRC Next 9 januari 2016

Een nanny geeft rust
Roos: „Vier dagen in de week komt onze nanny langs. Ze kost een groot deel van ons salaris, maar je krijgt er veel rust voor terug.”
Bart-Willem: „We kunnen het iedereen aanraden.”
Roos: „We hoeven in de ochtend niet te stressen om de kinderen aan te kleden, dat doet onze nanny. Het enige wat we hoeven te doen is gezellig met elkaar ontbijten. Dat is zo waardevol.”
Bart-Willem: „Het haastgevoel is weg. Ook na het werk, we hoeven niet stipt half zes bij een kinderopvang te staan, maar kunnen best tien minuten later binnenkomen.”
Roos: „We hebben hiervoor twee au pairs versleten. Die kwamen om te backpacken en te reizen, en deden de kinderen erbij. Maar baby’s zijn echt topsport, daar heb je professionele hulp voor nodig. We hebben nu een gekwalificeerde nanny, die altijd in de kinderopvang heeft gewerkt.”

Gillend gek
Roos van Binsbergen (33) en Bart-Willem van Huizum (38), runnen samen zes hairextensionsalons (Beauty by Roos) en hebben een eigen label hairextensions (Hairloxx). Kinderen: Damian (16), Morris (1) Luca (6 maanden). Ze wonen in Amersfoort en verdienen samen ongeveer 3,5 keer modaal.
Roos: „Ik had heel dun haar, daar begon mijn interesse in hairextensions. Sinds acht jaar hebben we samen een bedrijf in hairextensions van echt haar. Ik ben begonnen, en toen het goed ging lopen, kwam Bart-Willem erbij. We hebben duidelijk allebei andere taken, anders zouden we gillend gek van elkaar worden. Ik doe verkoop en salons en geef trainingen.”
Bart-Willem: „Ik doe de belasting, boekhouding en onze eigen hairextensionlijn.”
Roos: „We kunnen goed samenwerken, je leert vanzelf maniertjes om met elkaar om te gaan. Als Bart-Willem bijvoorbeeld een nieuw idee heeft, wil hij dat meteen delen. Ook als ik net hard aan het werk ben. Nu hebben we één keer per dag overleg. De rest van de dag moet hij ideeën mailen. En we hebben allebei nogal veel temperament, dus een kantoor delen is niet zo’n goed idee. Nu hebben we allebei ons eigen kantoor.”
Bart-Willem: „Ik wil kunnen doorwerken. Je kunt elkaar niet elke vijf minuten storen. Soms doen we allebei de deur dicht. Vroeger hadden we de verdeling van taken niet zo strikt gepland. Maar dat werkte niet, dan bemoeide ik me overal mee.”

Een keer per week op date
Roos: „Heel veel mensen lijkt het onprettig om samen te werken met je partner, wij vinden het een voordeel. Overdag op de zaak is het zo hectisch, met personeel dat rondloopt en vergaderingen, maar ’s avonds kunnen we met z’n tweeën over nieuwe ideeën en strategie praten. We zeggen wel af en toe: nu even een uur niet over zaken praten, maar dat lukt dan maar drie minuten.”
Bart-Willem: „We hebben wel een keer in de week een date night. Even voor niemand zorgen, behalve voor onszelf. Sinds de kleintjes er zijn, eten we meestal thuis. We hebben wel elk weekend vrienden over de vloer.”
klok 7 uur07.00 uur
Bart-Willem staat op, maakt de kinderen wakker en dekt de tafel voor het ontbijt: kwark, eieren of pancakes.

klok 8.15 uur08.15 uur
De nanny komt en kleedt de kinderen aan. Damian is naar school.

klok 8,30 uur08.30 uur
Bart-Willem en Roos gaan naar werk, dat is tien minuten met de auto.

klok 13 uur13.00 uur
Lunch, vaak achter de computer of onderweg naar een afspraak.

klok 16.30 uur16.30 uur
Roos kookt, Bart-Willem ruimt op, de nanny vertrekt.

klok 17.30 uur17.30 uur
Samen aan tafel. Daarna de kinderen klaarmaken om naar bed te gaan.

klok 18.45 uur18.45 uur
Kinderen liggen in bed, Bart-Willem en Roos zijn achter de laptop aan het werk.

klok 22 uur22.00-23.30 uur
Nog even een glas wijn voor de open haard of samen televisie kijken, dan naar bed.
Roos: „We kennen elkaar nu elf jaar, hebben elkaar in de kroeg ontmoet.”
Bart-Willem: „Zes jaar geleden zijn we getrouwd, op Oudejaarsdag.”
Roos: „Ik had toen dus al een kind, Damian was vijf. Maar het ging zo goed, dat hij al na een half jaar tegen Bart-Willem zei: ‘Kan ik je ook gewoon papa noemen?’ Inmiddels is hij ook geadopteerd door Bart- Willem.”

Strak schema
Roos: „Ik heb een paar jaar geleden een burn-out gehad, ik werkte zeven dagen per week, zeker 70 of 80 uur. Sindsdien houd ik een strak schema aan. Nu werken we 50 à 60 uur in de week. Ik zou alleen wel meer tijd willen hebben om op vakantie te gaan. We doen dat nu een à twee keer per jaar, hooguit. Ik snap dat het verwend klinkt, maar als je veel werkt, heb je ook tijd nodig om op te laden.”
Bart-Willem: „Ik draaf nog wel eens door met werken. Dan wil ik ’s avonds terug naar de zaak om te helpen afsluiten en dan ga ik daar weer achter de laptop zitten. ”
Roos: „Hij is wel echt een workaholic. Ik moet hem remmen.”
Bart-Willem: „Morris heeft wel rust gebracht, ik voelde opeens dat ik de familieman moest zijn. Damian was natuurlijk al vijf jaar toen ik in zijn leven kwam, die was best zelfstandig. Maar zo’n kleintje moet je de hele tijd in de gaten houden. Ik werd me bewust van mijn zorgende rol als vader.”

Op vrijdag zijn we thuis
Roos: „We hebben er zes jaar over gedaan om zwanger te raken. Onze kinderen zijn ons niet komen aanwaaien, dus we doen er alles aan om zoveel mogelijk quality time met ze te hebben.”
Bart-Willem: „Op vrijdag zijn we samen thuis. Dat is een bewuste vrije dag, want zaterdag zondag zijn vaak al gevuld met familie en verjaardagen.”
Roos: „Dan doen we heus wel wat voor het werk, maar ook veel met de kinderen. We hebben twee keer in de week een schoonmaakster. Luxe, maar ook iets waar we bewust voor kiezen. Liever tijd met de kinderen, dan in diezelfde tijd het huis schoon te maken. Koken doe ik wel altijd.”
Bart-Willem: „Ik warm het eten alleen maar op.”
Roos: „Ik kook vegetarisch.”
Bart-Willem: „Mijn oudste zoon en ik zijn niet zo overtuigd. We kunnen wel elke dag denken: er moet schnitzel bij, maar ja, dat heeft toch geen zin. Vleesvervangers zijn tegenwoordig ook goed.”