fbpx

Succesvol met hairextensions

Roos van Binsbergen is succesvol en timmert stevig aan de weg met haar bedrijf in hairextensions.
Hengelo – Beauty by Roos, zoals het bedrijf van de oud-Hengelose Roos van Binsbergen (31) heet, telt inmiddels vijf salons, verspreid over het gehele land. Plus een eigen merk: Hairloxx. “Het klinkt misschien wel arrogant, maar we zijn de grootste speciaalzaak op het gebied van hairextensions van Europa. Nergens anders kennen ze dit concept.”
Ze legt uit wat hairextensions zijn. “Het zijn eigenlijk gewoon plukjes haar, echt mensenhaar. Die voegen we toe aan het eigen haar, bijvoorbeeld bij vrouwen met dun haar. Of vrouwen die hun haar te kort hebben laten knippen en daar spijt van hebben. Of ze willen gewoon een keer wat anders. Bij veel vrouwen wordt het haar op een gegevens moment niet langer meer. Toch willen ze graag lang haar. Dan zijn extenions natuurlijk een superoplossing.”

Onder haar klanten bevinden zich ook vrouwen die door een chemokuur kaal zijn geworden. “Het duurt jaren voordat het haar weer een beetje lengte heeft. Menselijk haar groeit gemiddeld een centimeter per maand. Maar die vrouwen willen hun haar graag weer zo snel mogelijk als normaal hebben.” Extensions zijn in die gevallen dan een echte uitkomst.

Zelf liet ze voor het eerst extensions zetten, toen ze 17 was. “Ik heb van mezelf heel dun haar. Vooral in de puberteit had ik daar last van. Het maakte me heel onzeker.”
Ze kwam op het idee, toen ze ergens las dat zangeres Tatjana Simic extensions had laten plaatsen. Het grappig is dat diezelfde Tatjana nu vaste klant is bij een van haar salons.
Roos van Binsbergen groeide op in Hengelo. Volgde een opleiding tot secretaresse. Maar het idee om iets te doen met hairextensions bleef haar bezighouden. Speciaalzaken bestonden niet. Kappers deden het er gewoon naast. “Het was niet meer dan een bijproduct. Toen dacht ik: ‘Daar wil ik later wel wat mee’”.

Het liet haar niet los. Toen ze 21 was, volgde ze enkele speciale cursussen. Schreef een eigen ondernemingsplan. “Maar ik vond mezelf nog veel te jong, ik durfde het risico nog niet aan.” Ze werkte eerst nog een paar jaar in de financiële dienstverlening. Op haar vijfentwintigste waagde ze alsnog de grote stap. Ze liet zich omscholen tot kapster. “Niet om kapster te worden, maar om verder te gaan met hairextensions.“  In 2007 opende ze haar eerste salon: Beauty by Roos, in een oude fietsenzaak aan de Veenweg in Hengelo. “Een gat in de markt? Achteraf wel, ja. Maar dat wist ik vooraf niet. Ik begon in m’n uppie. Wachten op de eerste klant. Maar de mond-tot-mondreclame ging zo hard… Binnen een jaar werkten we er met z’n drieën.”

De klanten kwamen uit het gehele land. Daarom opende ze in 2009 een tweede salon, in Amersfoort. Daarna kwam er bijna elk jaar een nieuwe salon bij:  in Den Haag (2010), Den Bosch (2011) en Amsterdam (2012). En vorig jaar kwam ze op de markt met een eigen merk hairextensions, onder de naam Hairloxx. In totaal staan er nu zestien mensen op de loonlijst bij Beauty by Roos.

Sinds enkele jaren woont ze in Amersfoort. Daar staat ook het hoofdkantoor van Beauty by Roos. Ze runt het bedrijf samen met haar man. Zelf staat ze nog maar sporadisch in de salon “Ik ben tegenwoordig meer manager, ja.”  Een druk leven, met werkweken van zestig uur en twee jonge kinderen. De jongste is zes maanden. “Gelukkig hebben we een heel goede oppas.”

Hengelose salon van Beauty by Roos verhuisd naar Molenstraat

De successtory van Beauty by Roos begon in 2007, met de opening van de salon aan de Veenweg. “Maar dat pand was veel te klein, al jaren. Daarom hebben we het verkocht en zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe locatie.“  Sinds een paar weken zit Beauty by Roos aan de Molenstraat, in het pand waar eerder Beauty Junkies zat. Alles is er wit: de wanden, de vloer, de complete inrichting. Het is de nieuwe huisstijl: zo komen ook de andere salons eruit te zien. Roos van Binsbergen heeft in Hengelo bewust gekozen voor een locatie aan de rand van het centrum. Vanwege de anonimiteit. “Niet iedereen wil hier gezien worden. Niet iedereen is er zo open over dat ze hairextensions dragen.” Typisch Twents, volgens haar. In het westen van het land zijn extensions al lang geen taboe meer. “Daar twitteren ze gewoon dat ze bij ons in de salon zitten.”
Beauty by Roos wil blijven groeien. Roos van Binsbergen zit boordevol plannen. In september gaat ze de internationale markt op met haar eigen merk Hairloxx. Inclusief een nieuwe lijn van haarverzorgingsproducten, zoals shampoos en conditioners. “En er zit nog een nieuwe salon in de pijplijn. Waar? Dat ga ik nog niet verklappen.”

Handel in haar uit India is ‘big business’

Vrijwel al het haar dat wordt gebruikt voor hairextensions, komt uit India. “Haar is bijna het grootste expertproduct van India, echt bizar. Het wordt er verkocht op de veiling”, vertelt Roos van Binsbergen. Jaarlijks ‘offeren’ talloze Indiase hindoevrouwen hun haar bij hun bezoek aan de tempel.  Het is een vast ritueel. “De vrouwen moeten rein zijn als ze de tempel binnengaan. Daarom worden ze eerst geschoren. Vroeger werd dat haar verbrand op de brandstapel, achter de tempel. Maar tegenwoordig wordt het verkocht.“ Qua structuur is het haar van Indiase vrouwen zeer geschikt voor extensions. “Van India gaat het naar verwerkingsfabrieken. Die staan bijna allemaal in Italië. Daar wordt het ontkleurd en weer herkleurd en worden er extensions van gemaakt. “

In de salon worden de extensions door middel van warmte met clipjes bevestigd aan het eigen haar. “Voor een normale haarverlenging heb je zo’n 125 extensions nodig. Als je meer volume wilt, is 50 tot 75 extensions voldoende.” En de prijs?  “Dat ligt er heel erg aan wat je wilt. Dat varieert. Vanaf 110 euro, voor meer volume. Een haarverlenging kost 300 tot 400 euro.”De extensions blijven ongeveer vier maanden zitten. “Omdat je eigen haar groeit, groeien de extensions er gewoon uit. Dan moeten er weer nieuwe in.”
Haar salons krijgen vaak bekende Nederlanders over de vloer. Van Binsbergen is discreet, namen wil ze niet noemen. “Maar ik denk dat zeker de helft van de BN’ers extensions heeft. En dan houd ik het nog laag aan.”  Ze heeft zich weleens laten ontvallen dat ze dolgraag een koningin Máxima zou willen adviseren. Of de koningin extensions heeft, durft ze niet te zeggen. “Maar die sjoemelt ook wel hoor. Ze draagt vaak haarstukjes, met clipjes eraan. “ Mannelijke klanten heeft ze nauwelijks. “Daar is geen markt voor.”