fbpx

IN DE VERLENGING

(Beauty redacteur Enith test hairextensions)

Wat als je haar zo fijn is dat het afbreekt zodra het in de buurt komt van je schouder?Dan laat je extra haar aanrukken. Maar hoe lang blijven die extensions zitten? Wat kosten ze? en kun je er mee zwemmen?

Steilharigen denken vaak dat ik met een perfecte bos krullen opsta en zo de deur uit loop. Maar wat ze niet weten, is dat ik om de dag een uur bezig ben om mijn fijne, pluizige haar te upgraden tot een volle bos met compacte krullen. Je moet mij echt niet zien als ik mijn haar alleen aan de lucht heb laten drogen. Dan is het een laf bosje pluis. Ik heb dan ook een strak productenregime en gebruik een combinatie van mousse, krulcrème, saltspray, een föhn met diffuser, hairspray voor volume op de kruin en een verstevigende pasta voor meer body en een finishing touch. Omdat iedere vrouw met krullen haar eigen methode heeft om haar coupe compact te krijgen, wissel ik regelmatig krulexpertise uit met andere vrouwen. Maar inmiddels ben ik wel een beetje klaar met al dat kneden en ondersteboven föhnen. Bovendien is mijn haar zó fijn dat het ter hoogte van mijn schouders slijt en dus nooit van mijn leven lang zal worden. En toch wil ik het: lang haar. Net als Katja Schuurman en cabaretière Carolien Borgers.

 

Met extra krul. Graag.

Van vriendinnen met hairextensions hoor ik dat dat voor krullend haar nog niet zo makkelijk is. Er zijn genoeg merken met haar in verschillende texturen en tinten, maar het vinden van een passende nepkrul blijkt nog best lastig. Daar komt bij dat je met krullend haar goed op de bevestigingsmethode moet letten. De extensions moeten niet te zwaar zijn en zeker niet klitten. Ik krijg adressen en namen van kapsters en er wordt me van alles op het hart gedrukt om potentiële rampen te voorkomen. Tijdens mijn zoektocht kom ik terecht bij Beauty by Roos, een salon die gespecialiseerd is in extensions van echt haar, en die met verschillende merken werkt. De salon heeft een groot aanbod van gekrulde extensions en werkt met abonnementen. Kapster Verginia wordt aan me gelinkt als mijn persoonlijke haarcoach. Ik leg haar uit wat ik wil: veel volume en een klein beetje lengte. Ze laat me verschillende extensions zien waar een krul in zit. Het verschilt van kleine afrokrullen tot een lichte slag. Eentje springt er meteen uit: model Curly van het merk Indian Gold. Het is een Nederlands merk, maar de haren komen uit India. Indian Gold heeft een groot aanbod van krullende extensions, met een goeie prijs-kwaliteitverhouding. Bovendien bevatten de extensions veel glans en een bonding van keratine en kunststof met een v-groef, wat perfect bij mijn echte haar past. Nu de kleur nog. Daarin is Verginia resoluut: asbruin is mijn kleur. Ik twijfel nog en vraag of we niet een tintje donkerder moeten doen in verband met het oplichten tijdens de zomer, maar ze is zeker en bestelt model Curly in asbruin met een lengte van dertig centimeter. Vier pakjes met elk 25 hairextensions.

 

ZWEMMEN = VLECHTEN

Twee weken later is het zover. Na het wassen knijpt Verginia met een speciale tang de v-groefbonding van elke extension om een pluk van mijn eigen haar. Ik geef de haarstrengen aan en geniet van het gefriemel. Het kan me niet lang genoeg duren, dit is mijn dag! Toch heeft ze na anderhalf uur al honderd extensions aan mijn eigen haar bevestigd. Dat ziet er behoorlijk gek uit in de spiegel. Lange slierten hangen lijzig langs mijn gezicht, al voelen de extensions vederlicht. Als mijn haar weer nat is gemaakt, goed geföhnd en ten slotte in het gewenste model gesneden, weet ik niet wat ik zie. Ik ben een heel ander persoon. Met haar. Heel veel Haar. En lang haar ook. Voor het eerst in mijn leven voel ik haar in mijn nek en op mijn rug.
Terwijl ik rondjes draai en mezelf van alle kanten probeer te bekijken in de kappersspiegel, legt Verginia uit dat ik het een dag niet mag wassen. De bondings moeten nog uitharden. Als ik ga zwemmen, moet ik het in een vlecht dragen, ik mag niet met natte extensions gaan slapen en het is beter om een staartje te dragen gedurende de nacht. Ik kan de extensions wel wassen, föhnen en kleuren, het is tenslotte echt haar, als er maar geen fruitzuren in de producten zitten. Die kunnen de keratinehechtingen oplossen. Bovendien moet ik mijn nieuwe haar goed borstelen, zodat er geen klitten ontstaan. De hairextensions blijven zo’n drie tot vier maanden zitten. De levensduur van de krullen hangt af van de verzorging en van mijn eigen haargroei. Daarna moeten ze er door de kapster weer uitgehaald worden en kan ik nieuwe laten plaatsen. Ik hoor haar op de achtergrond, maar sla niet alles op. Daarvoor ben ik veel te veel onder de indruk van mijn nieuwe look. Waarom heb ik dit niet eerder gedaan? En tegelijkertijd vraag ik me af hoe ik deze prijzige, maar o zo waardevolle grap in de toekomst moet gaan bekostigen. Ik zal de schoonheidsspecialiste of spraytan moeten laten, want ik wil nooit meer zonder. Als superster stap ik de salon uit.

IK BEN ZWAAR ONDER DE INDRUK VAN MIJN NIEUWE LOOK. ZO WIL IK ER ALTIJD UITZIEN! MAAR EEH…HOE GA IK DAT BETALEN?
RIJGEN, PLAKKEN OF SCHUIVEN?

 

Wax of keratine

Een veelvoorkomende bevestigingsmethode is die met wax of keratine. Kleine bundeltjes haar, met aan het uiteinde een stukje keratine, worden aan de natuurlijke haren bevestigd. De bondings worden door middel van een warmtetang gesmolten, waardoor ze aan bepaalde plukken eigen haar zijn bevestigd. Nadeel is dat de vloeistof waarmee de bondings na drie tot vier maanden worden verwijderd, je haar kan beschadigen.

Microring

In plaats van wax of keratine zit er aan de uiteinden van de bundeltjes een klein ringetje. Het eigen haar en een bundeltje extensions worden met een naald door het ringetje getrokken, waarna die met een knijptang wordt dichtgeknepen. Omdat het haar groeit en de ring daardoor zakt, kan de ring na ongeveer een maand omhoog worden geschoven. Nadeel is dat het vaak voor spanning op de haarwortel zorgt. En dat haar door het ringetje kan glijden, waardoor je het kan verliezen. Voordeel is dat de haarlokken en de ringetjes kunnen worden hergebruikt.

Naald en draad

Deze extensions worden met naald en draad aan het eigen haar genaaid. Voordeel is dat het haar niet beschadigd kan raken, want bij het verwijderen worden de draadjes simpelweg doorgeknipt. De techniek wordt niet zo vaak meer gebruikt.

Weave

Dit matje met haarbundeltjes wordt van links naar rechts in je eigen haar gevlochten, geringd (microringmethode) of genaaid (met naald en draad). Omdat een weave best zwaar is, moet je sterk haar hebben. Europese vrouwen hebben vaak iets te zwak haar.

Tape

Bij deze plakmethode worden bundeltjes haar met dubbelzijdige tape op het onderste laagje haar geplakt. Je kunt je haar gewoon wassen en stylen, maar de lijmkracht raakt na een maand verzwakt. Je kunt de extensions dan verwijderen met een vloeistof. Met nieuwe tape kunnen dezelfde extensions opnieuw in het haar worden geplakt.

Clip-in

Deze methode is vooral handig voor een speciale gelegenheid of avond uit.  Aan de bundels haar zitten meerdere schuifspelden, die je in je onderste haarlaag kunt schuiven. De haarstukken hebben verschillende lengtes en breedtes en kun je gebruiken om je haar te verlengen, meer volume te geven, om langere paardenstaarten mee te maken of een pony mee te testen. ‘s Avonds schuif je het haarstuk gewoon weer uit.

 

ZUUR DOOR ZUUR

Fruitzuren, ook wel hydroxy acids genoemd, komen vaak op de ingrediëntenlijst van haarproducten voor. Ze zuiveren en versterken het haar en laten het mooi glanzen. Maar combineer zulke haarproducten niet met wax- en karatinebondings, want fruitzuren kunnen de bondings doen oplossen. Veelvoorkomende fruitzuren zijn citroenzuur, appelzuur, glycolzuur, melkzuur en wijnsteenzuur.

Haarproducten die geen fruitzuren bevatten en dus te gebruiken zijn met was- en keratine extensions, zijn:

  1. Extensionborstel om ook bij de aanhechting te kunnen borstelen. € 12,95, BEAUTY BY ROOS
  2. De blauwe Bonacure Moisture Kick-lijn van Schwarzkopf Professional. VANAF € 13,95 VERKRIJGBAAR BIJ DE KAPPER
  3. De Healing Smooth-lijn kalmeert krullen, voorkomt kroes en zorgt door middel van het Keratin Healing System dat haar gezond blijft.  L’ANZA SHAMPOO  €22,45 – CHECK LANZA.NL VOOR EEN SALON IN DE BUURT
  4. Volumizing Whip is een conditioningmousse die het haar verzorgt, beschermt tegen uv en meer body geeft. ALOXXI € 18,25 – ALOXXI.COM
  5. Osis+ Curl Me Soft Velvet Curl Cream zorgt niet alleen voor zachte en compacte krullen, maar beschermt ook tegen de hitte van de föhn. SCHWARZKOPF PROFESSIONAL  16,25, VIA PAKSHOP.NL

 

Wat kost dat?

SOCAP

50 stuks van 30 cm, € 105

INDIAN GOLD

50 stuks van 30 cm, € 162,50

HAIRLOXX PROFESSIONAL

50 stuks van 35/40 cm,  € 175

GREAT LENGTHS

50 stuks van 30 cm, € 250

BALMAIN HAIR

CLIP-IN SPARKLE HAIR WEAVE van 45 cm, € 104,95

CLIP-IN SPARKLE HAIR BUDGET Set van zes verschillende stroken hairextensions voor dun haar van 45 cm, € 79,95

 

ABONNEMENT

Bij Beauty by Roos in Amsterdam kun je terecht voor allerlei hairextensionabonnementen. Het twaalfmaandenabonnement bestaat bijvoorbeeld uit het drie keer plaatsen van hairextensions, inclusief drie keer verwijderen. Je betaalt deze drie behandelingen in twaalf maandelijkse termijnen. Het tussentijds knippen van je extensions en je eigen haar is het hele jaar kosteloos. Bovendien heb je het hele jaar garantie op je extensions. Met 50 Indian Gold-extensions van 30 centimeter betaal je per maand € 46,88.

Viva hairextensionspecial – juli 2014